13 juni 2024

De geboorte van de boot

Het afgelopen jaar hebben de leren boots, met of zonder veters, de straat gedomineerd. De opvallende, krachtige laarzen van bijvoorbeeld Docter Martens waren razend populair en gingen als warme broodjes over de toonbank. Toch weet het grootste deel van de eigenaren van de laarzen niet precies hoe hun schoen nou gemaakt wordt. Na het lezen van deze tekst zal je gelukkig wél weten hoe jouw boot geboren is!

Losse delen

Als eerste stap in het proces worden vaak de zolen van de boots gemaakt. Dit wordt gedaan door een speciale mal vol te gieten met vloeibare PVC (het materiaal waar de zool van is gemaakt). Dit materiaal wordt daarna bij elkaar gedrukt en opgewarmd, waardoor het materiaal samensmelt. Vervolgens koelt het materiaal af waardoor het een vaste vorm aanneemt en kan de zool uit de mal gehaald worden.

Daarnaast worden aan het begin van het proces alle losse delen van de boot uit het leer uitgesneden. Dit wordt meestal gedaan door het drukken van een mal op een stuk leer, waardoor de exacte vorm letterlijk uit het leer gedrukt wordt met behulp van een persmachine. Vervolgens wordt gecheckt of het leer de juiste dikte heeft en wordt de juiste maat op het leer afgebeeld.

In elkaar zetten

Als alle onderdelen compleet zijn, worden de boots natuurlijk in elkaar gezet. De verschillende stukken leer worden één voor één aan elkaar genaaid waardoor de eerste driedimensionale vorm ontstaat. Na het vastnaaien van de onderdelen wordt er ook nog een materiaal in de voorkant van de schoen gedaan, waardoor deze veel steviger wordt. Dit materiaal werkt daarmee als een soort tenenbescherming.

Als de laars eenmaal in elkaar zit, moet deze nog de juiste vorm krijgen. De laars wordt gevuld met een harde vorm, die grofweg de vorm van de gemiddelde voet heeft. Deze vorm is dusdanig groot dat het leer van de laars strak wordt getrokken. Na een tijdje wordt deze vorm verwijderd uit de schoen een houdt de schoen dezelfde vorm aan. Als laatste stap kan de schoen bevestigd worden aan de zool en voila: jouw laars is geboren!