13 juni 2024
watervast multiplex van 18mm

Multiplex gebruiken

Multiplex is een materiaal dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Vanwege de vervaardigingswijze en de eigenschappen van het materiaal is het vrijwel te gebruiken voor zowel constructieve als decoratieve toepassingen. In dit artikel behandelen we de verschillende toepassingen van multiplex alsook de varianten van het materiaal die het best geschikt zijn voor elk doel.

watervast multiplex van 18mm

Constructieve doeleinden

Voor het vervaardigen van multiplex worden dunne lagen houtfineer kruiselings over elkaar heen gelijmd. Hierdoor krijg je een heel sterke plaat, die geweldig te gebruiken is in de constructiewereld. Standaard multiplex wordt dan ook veelal gebruikt in de bouw voor bijvoorbeeld dakconstructies en bekisting. De uistraling van het materiaal speelt hierbij een minder belangrijke rol.

Decoratieve multiplex

Multiplex dat wordt gebruikt in de bouw hoeft geen mooie uitstraling te hebben. Vaak wordt er nog gewerkt aan de afwerking van het materiaal met behulp van verfwerkzaamheden bijvoorbeeld. Maar dat betekent niet dat je geen natuurlijke houtuitstraling kan krijgen in je woning. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van decoratieve multiplex. Deze variant is geschikt voor meubels in de woonkamer of voor de kasten in de keuken bijvoorbeeld.

Interieurbouw

Heel vaak wordt multiplex gebruikt voor interieurbouw. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt, wordt vervaardigd uit populierenhout en is heel goed te gebruiken voor binnentoepassingen zoals wandbetimmeringen, deuren en voorzetwanden. Het plaatmateriaal voor deze toepasingen is lichtgewicht en heeft een homogene opbouw.

Multiplex voor buitentoepassingen

Multiplex is ook prima voor buitentoepassingen. Hiervoor wordt multiplex gebruikt van okoumé-hout zoals bijvoorbeeld watervast multiplex van 18mm. Bij deze variant worden de verschillende lagen watervast tegen elkaar gelijmd. Hierdoor kun je het materiaal zelfs gebruiken in vochtige ruimten, zonder te vrezen voor waterschade. Dus een prima keus voor de keuken of badkamer.

Standaard multiplex wordt veelal gebruikt voor constructies. Deze constructies zijn vaak niet te zien en is er daarom geen strenge eis gekoppeld aan de uitstraling van het materiaal. Maar voor doeleinden waarbij het materiaal wel zichtbaar is, kun je liever kiezen voor decoratieve multiplex. En als je multiplex wilt gebruiken voor vochtige ruimten, kies je dan voor platen gemaakt van okoumé-hout zoals watervast multiplex van 18mm bijvoorbeeld.