13 juni 2024

Onveilig gevoel onder winkelmedewerkers

In Nederland wordt veelvuldig gestolen. Niet alleen wordt er ingebroken in huizen, maar ook worden spullen meegenomen uit winkels. Sommige winkels doen er alles aan om dit te voorkomen, maar dit heeft nog lang niet altijd het gewenst effect. Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt zelfs dat één op de acht medewerkers zich onveilig voelt op de winkelvloer. Dit is natuurlijk een behoorlijk hoog aantal. Maar wat kun jij eraan doen om dit aantal te verlagen en ook nog eens agressie te vermijden?
Spreek iemand aan op zijn gedrag
Werk jij in een winkel en zie je iemand iets in zijn zak of onder zijn shirt steken? Wanneer jij agressie wilt vermijden, is het niet verstandig direct op deze persoon af te stappen. Ga zeker niet fysiek de confrontatie met hem aan. Kies er bij voorkeur ook niet voor om dit in je eentje te doen. Wanneer jij iemand iets ziet stelen in een winkel, doe je er goed aan je collega’s in te lichten. Als de winkeldief nog niet gevlogen is, kunnen jullie hem met meerdere mensen confronteren. De kans dat de dief nu nog agressie gebruikt, is een stuk kleiner. Hij moet het immers opnemen tegen veel meer mensen en dat ziet hij vast niet zitten.
Train je personeel
Heb jij een eigen winkel? Dan wil je natuurlijk niet dat zij te maken krijgen met agressieve klanten. Om agressie te vermijden, doe je er goed aan je personeel te trainen. Speel dergelijke situaties bijvoorbeeld eens na in de winkel. Hierdoor oefent jouw personeel hoe zij met winkeldieven en agressieve klanten om moeten gaan. De kans dat agressies vermeden worden, wordt is op deze manier een stuk groter.