21 juni 2024
9 Transport

Wil jij goederen laten transporteren?

Het transporteren van goederen is belangrijk voor vrijwel alle bedrijven. Het woord transport komt uit het Latijns: ‘trans’ betekent over, en ‘portrare’ betekent dragen. Letterlijk genomen betekent transport dus overdragen, en dat is ook wel een beetje wat het is. Goederen worden van de ene plaats naar de andere gebracht.

Je kunt kiezen voor verschillende soorten transport, afhankelijk van waar de goederen heen moeten. Nationaal transport is voor transport binnen een land, internationaal transport voor wereldwijd vervoer. Je kunt ook kiezen voor direct transport, waarbij de goederen direct van A naar B gaan, of pakkettransport, waar de goederen eerst via sorteerpunten naar het land van bestemming gaan.

De bekendste typen van transport

Een van de bekendste type transport is wegvervoer. Dit wordt gedaan door middel van bussen en vrachtwagens. Dit type vervoer is erg flexibel, maar er hangen wel wat nadelen aan. De kans op vertraging door bijvoorbeeld file is groot, en daarbij is het risico hoger. Ook is dit type vervoer niet geschikt voor enorme afstanden.

Voor grote afstanden wordt er vaak gebruik gemaakt van transport via de lucht of zee. Luchtvervoer gaat via grote transportvliegtuigen, waar veel lading in kan. Maritiem vervoer, via de zee, wordt uitgevoerd met behulp van containerschepen. Op dit soort schepen kunnen een enorme hoeveelheid containers geplaatst worden, welke gevuld worden met de te vervoeren goederen.

Waarom zou je transport uitbesteden?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de goederen zelf te vervoeren, vooral wanneer het gaat om kleinere afstanden. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden en daar zitten een aantal voordelen aan. Je hoeft namelijk dus niet zelf de afstand af te leggen om goederen daarheen te vervoeren. Dit scheelt je behoorlijk wat tijd en energie.

En ook wanneer je in de file staat met een gehuurd transportmiddel, kost dat een hoop geld. In veel gevallen moet je namelijk een vervoermiddel huren, wat per uur betaald moet worden. Hoe langer je er dus over doet, hoe meer het kost.

Het grootste voordeel is dat een gespecialiseerd transportbedrijf vakkundig en zorgvuldig met jouw goederen omgaan. Hierdoor is er minder risico op schade en weet je zeker dat er goed wordt omgegaan met jouw spullen.