25 juni 2024

VCA vol training: speciaal voor leidinggevenden

De opleiding VCA vol is speciaal ontwikkeld voor leidinggevenden die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen of die leiding geven bij werkzaamheden met gevaren. Je kunt als operationeel medewerker de VCA Basis cursus volgen, maar als leidinggevenden kies je voor een VCA vol training: de opleiding Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL). Dit is een opleiding die zich specifiek richt op de leidinggevenden. Maar ook als je zelfstandige  of uitvoerend personeel bent is het goed mogelijk om een VCA cursus te volgen.

Tijdens de cursus ligt de aandacht op de personen die leiding geven aan mensen die werken in risicovolle omgevingen. De cursus is breed en behandelt veel onderwerpen, zoals arbeidsomstandigheden en milieu, gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand- en explosiegevaar,  werken op hoogte en in besloten ruimten, gereedschapsmachines, persoonlijke beschermingsmiddelen en hijs- en hefwerktuigen.

Dit is het belang van een VCA vol training

Waarom zou je een VCA vol training volgen? In de eerste plaats kun je met het behaalde diploma aantonen dat je werkt met aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. Ten tweede eisen steeds meer opdrachtgevers dat medewerkers gespecialiseerd zijn op het gebied van veiligheid en gezondheid. Wanneer een leidinggevende een VCA diploma heeft, staat deze in voor de veiligheid en gezondheid van het personeel. Een VCA cursus volgen is niet door de wet verplicht. Maar het is wel degelijk een aanrader, omdat je veilig leert werken, maar ook altijd bewust bent van de gevaren om je heen. Daarnaast ben je als bedrijf ook aantrekkelijker voor eventuele opdrachtgevers.